Acai berry – superovoce plné energie

acai-berry

Acai berry (čti „asají berry“) jsou bobulovité plody stejnojmenné palmy, vzdáleně příbuzné s naší borůvkou. Patří k pokladům amazonské džungle a nejzdravějším potravinám naší planety.

Pozitivní účinky Acai na naše tělo

Obsahuje nejvíce antioxidantů z dosud známých druhů ovoce, až 40 % vlákniny, esenciální omega- 3, 6 a 9 mastné kyseliny, vitamíny (A, skupiny B, C a E), minerální látky (hořčík, fosfor, mangan, vápník, draslík…) i prospěšná antokyanová barviva.

  • Díky antioxidantům zpomaluje stárnutí a působí jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.
  • Pomáhá při hubnutí – dodává energii, detoxikuje, zmírňuje chuť k jídlu a díky vláknině nastartuje metabolismus.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a chrání kardiovaskulární soustavu zlepšením cirkulace krve.
  • Váže na sebe škodlivé látky (například těžké kovy) a vylučuje je z těla ven.
  • Podporuje imunitu, fungování a růst svalů, působí protizánětlivě a proti stresově.

Využití Acai berry v kuchyni

Čerstvé plody Acai bohužel nesnášejí dobře přepravu. V našich končinách se tak nejčastěji setkáme se sušenými plody, práškem, pyré a nápoji ze šťávy.  Sušené plody dochutí jemným čokoládovým nádechem jogurty, ovesné kaše, domácí müsli nebo pudinky. Výtečně se doplňují s oříšky. Prášek jednoduše rozmíchejte do smoothie, koktejlů, džusů, čaje i jen tak do vody. Také pyré skvěle chutná v nápojích i jogurtech. Kvůli vysokému obsahu fruktózy nepřekračujte denní doporučenou dávku (u pyré cca 60 ml, u prášku asi 2 lžíce).