Avokádo – jeden z nejzdravějších plodů planety

avokado

Bobulovité plody zvané avokádo nese tropický strom hruškovec přelahodný. Ročně jich má až 120. Botanicky jde o druh tropického ovoce, nutriční hodnotou ale většinu svých „kolegů“ dalece převyšuje.

Pozitivní účinky avokáda na naše tělo

Dužinu avokáda tvoří  až z 25 % tuky – záleží na zralosti. Z většiny jde o hodnotné mono-nenasycené mastné kyseliny. Jediné avokádo navíc pokryje značný podíl doporučené denní dávky vlákniny, vitamínů B5, B6, B9, C, E, K nebo minerálů draslíku, hořčíku či manganu. Kompletní seznam živin by vydal skoro na celou tuto knížku.

  • Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a inzulinu v krvi.
  • Dodává energii, podporuje soustředění a celkovou psychickou pohodu.
  • Má vynikající vliv na pleť, a to při vnitřním i vnějším použití.
  • Podporuje tvorbu červených krvinek.
  • U žen zmírňuje menstruační bolesti.

Využití avokáda v kuchyni

Zralé avokádo chuťově připomíná oříšky. Poznáte ho tak, že po zmáčknutí lehce pruží. Dužinu pokapejte citronem, aby nehnědla. Vychutnejte si ji třeba rozmačkanou se solí a pepřem nebo v zeleninových či ovocných salátech. Hodí se i k zapékání, přípravě polévek nebo do krémových omáček na těstoviny. Milovníci sladkého si mohou z banánů, kakaa, oříšků a avokáda připravit jemný pudink. Avokádo proslavila také mexická pasta guacamole, kde je základní přísadou.