Brusinky – zdravá pochoutka i účinný lék

brusinky

Už domorodým Američanům pomáhaly brusinky překonat dlouhé zimy. K poctě jejich úžasných vlastností se v USA každoročně podává na Den díkůvzdání krocan s brusinkovou omáčkou.

Pozitivní účinky brusinek na naše tělo

Kromě vysokého podílu antioxidantů a polyfenolů se pyšní také bohatou směsí vitamínů (A, E, C), minerálů (železo, vápník, draslík…) i organických kyselin (např. kyselina benzoová).

  • Chrání před infekcemi močových cest a působí jako prevence tvorby močových kamenů.
  • Jejich antibakteriální schopnosti eliminují tvorbu zubních kazů a zánětů dásní.
  • Zklidňují žaludek a brání přichycování bakterií způsobujících vředy.
  • Snižují riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo degenerace oční sítnice.
  • Pomáhají při léčbě horečky, otoků a zotavování po cévních příhodách.

Využití brusinek v kuchyni

Čerstvé, sušené, mražené i kompotované plody brusinek lahodí sladkým i slaným pokrmům. Ze šťávy se vyrábí výborný džus. Brusinky se hodí do mixu s ořechy, cereáliemi, do smoothie i pečených koláčů či muffinů – výborně se doplňují s vanilkou i čokoládou. Omáčka z brusinek skvěle podtrhne chuť zvěřiny, drůbeže i mletých mas. Brusinkovou marmeládu si nejlépe vychutnáte v kombinaci s kvalitními plísňovými sýry. U kupovaných produktů si dejte pozor na obsah cukru.