Goji – červený diamant pro zdraví

goji

Goji (čti „godži“), lidově též goja či červený diamant, jsou cca 1,5-3 cm velké plody keřů zvaných kustovnice čínská nebo kustovnice cizí. Pro jedinečné složení a vlastnosti označují někteří odborníci goji dokonce za nejprospěšnější superpotravinu 21. století.

Pozitivní účinky goji na naše tělo

Obsahuje 500× víc vitamínu C než pomeranč, vitamíny A, E i skupiny B, všechny esenciální aminokyseliny, stopové prvky (selen, zinek, vápník, železo), vlákninu, karotenoidy a další ochranné látky.

  • Jakožto silný antioxidant bojuje proti předčasnému stárnutí buněk i civilizačním chorobám.
  • Posiluje imunitu, zvlhčuje sliznici plic a působí tak proti alergiím a astmatu.
  • Upravuje činnost jater a ledvin, prospívá zraku a mozkovým funkcím.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, stabilizuje krevní tlak.
  • Pomáhá proti nespavosti, stresu a podporuje chuť na sex.

Využití goji v kuchyni

Zatímco v asijské kuchyni a medicíně se využívají i mladé listy nebo kořen, u nás se nejčastěji setkáme se sušenými plody nebo šťávou z plodů. Šťávu můžete popíjet jen tak, nebo ji přidat do vody, džusu či jiného nápoje. Sušené plody dobře dochutí domácí müsli, kaše nebo jogurty. Zalitím horkou vodou si snadno připravíte lahodný čaj.