Maca – peruánská „viagra“ z And

maca

Maca (čti „maka“) neboli peruánský ženšen pochází z drsných klimatických podmínek jihoamerických hor. Už staří Májové, Aztékové a Indové znali sílu extraktu z jeho kořene.

Pozitivní účinky maky na naše tělo

Obsahuje cca 60 % sacharidů, 9 % vlákniny, 10 % vysoce kvalitních bílkovin – celkem 20 druhů aminokyselin, mastné kyseliny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, steroly, třísloviny, saponiny, uhlovodany a řadu stopových prvků (železo, vápník, měď, zinek, hořčík, draslík, sodík, jód a další).

  • Zvyšuje libido, podporuje erekci, stimuluje sexuální funkce a pomáhá při neplodnosti.
  • Posiluje imunitu, dodává energii a ulevuje tak při chronické i sezónní únavě.
  • Jako skvělý adaptogen působí proti stresu a úzkosti.
  • Napomáhá spalování tuků, růstu svalové hmoty, urychluje regeneraci, zvyšuje vytrvalost.
  • Zlepšuje myšlení, koncentraci a paměť.

Využití maky peruánské v kuchyni

Díky karamelově nasládlé chuti skvěle doplní nápoje i pudinky, müsli nebo kaši. Za vyzkoušení stojí třeba banánové smoothie s makou nebo kvašený exotický nápoj maca chia. Maca navíc září i při pečení – a to jak sladkém, tak i při přípravě karamelové krustičky masa. Sušený kořen maky vydrží až 7 let. Ve formě laboratorně připraveného extraktu obsahuje až 4× víc účinných látek.